Η ετήσια συνάντηση του “World Economic Forum” έλαβε χώρα στο Νταβός της Σουηδίας από τις 16 έως 20 Ιανουαρίου 2023. Ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν το νερό, με βασικά σημεία τις επιπτώσεις που έχει η έλλειψη αυτού στην διαφύλαξη της εθνικής ασφάλειας, καθώς και τα επόμενα βήματα που καλούνται να γίνουν από τους παγκόσμιους ηγέτες.
Έμφαση δόθηκε στο γεγονός ότι μόνο το 1% της επιφάνειας του πλανήτη είναι καλυμμένη με πόσιμο νερό, ενώ ένας στους δέκα ανθρώπους πρέπει να προσπαθήσει πολύ για την πρόσβασή του σε αυτό, με τα σχετικά στατιστικά στοιχεία να δικαιολογούν την σπουδαιότητα του νερού.
Επιπροσθέτως, παραδείγματα δόθηκαν από περιοχές όπως η Ινδία και η Αφρική, όπου οι φυλετικές διαφορές είναι ιδιαίτερα αισθητές. Η δυσκολία στην πρόσβαση καθαρού νερού, αναγκάζει κορίτσια και νεαρές γυναίκες να φέρουν την ευθύνη μεταφοράς πόσιμου νερού για την οικογένεια τους, κάνοντας δύσκολο το να παραστούν στο σχολείο.
Σύμφωνα λοιπόν με το World Economic Forum, η ανάγκη εύρεσης λύσεων για τους παράγοντες που απειλούν το νερό, είναι πιο επιτακτική από ποτέ. Επίσης, αναφέρθηκε ότι το νερό και η εθνική ασφάλεια αποτελούν δύο άμεσα συνδεδεμένες έννοιες, με τους λόγους να αναλύονται στη συνέχεια.
Η περίπτωση του νότιου Σουδάν, αποτελεί ακράδαντο παράδειγμα ότι η έλλειψη φαγητού μπορεί να αποτελεί απότοκο της κρίσης του νερού. Στη περιοχή αυτή, τα τρία συνεχόμενα χρόνια πλημμυρών κατέστησαν άχρηστες τεράστιες εκτάσεις καλλιεργήσιμης γης, με την χώρα να αντιμετωπίζει την μεγαλύτερη έλλειψη σε φαγητό μετά το 2011.
Παράλληλα, η έλλειψη του νερού απειλεί την ανθρώπινη ζωή και την κατανομή του πληθυσμού σε όλες σχεδόν τις περιοχές του πλανήτη. Ανάλογα με τις πλημμύρες ή ξηρασίες που βιώνει μια περιοχή, πολλές φορές οι κάτοικοι δεν έχουν άλλη επιλογή από το να μεταναστεύσουν σε ασφαλέστερο έδαφος. Η κινητικότητα αυτή μπορεί να αποσταθεροποιήσει τις περιοχές και την ισορροπία σε ζωτικής σημασίας πόρους. Σύμφωνα μάλιστα με την έκθεση Groundswell, της Παγκόσμιας Τράπεζας, καταστροφές που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή, μπορούν να προκαλέσουν την μετεγκατάσταση 216 εκατομμυρίων ανθρώπων, μέχρι το 2050.
Η λειψυδρία μπορεί να προκαλέσει διεθνείς εντάσεις, καθώς οι οικονομίες αντιμετωπίζουν διαρκώς αυξανόμενη πίεση για τους πολύτιμους φυσικούς πόρους. Κατά τη διάρκεια της μετεγκατάστασης με σκοπό την εύρεση πόρων, οι άνθρωποι αυτοί κινδυνεύουν να τους εκμεταλλευτούν ή να τους βλάψουν, καθώς οι χώρες αντιδρούν στις αυξημένες μεταναστευτικές ροές.
Το επιτακτικό ερώτημα που προέκυψε από αυτή τη συζήτηση είναι: "Πώς μπορεί να διασφαλιστεί η επάρκεια του πόσιμου νερού και κατά συνέπεια η εθνική ασφάλεια;"
Σύμφωνα πάντα με το “World Economic Forum”, ο ιδιωτικός τομέας έχει εξαιρετική επιρροή σε ότι αφορά την ασφάλεια των υδάτων. Επομένως, κρίνεται σκόπιμο οι ηγέτες των εταιρειών να τροποποιήσουν τον τρόπο που λειτουργούν οι επιχειρήσεις, με στόχο την βιώσιμη ανάπτυξη.
Τις ιδέες τους για την αλλαγή προς αυτή την κατεύθυνση μοιράζονται 11 ηγέτες απ’ όλο τον κόσμο. Οι απόψεις διίστανται με κάποιους να δίνουν έμφαση στη νέα γενιά, με άλλους να υποστηρίζουν την επιστροφή στις ρίζες μας και με ορισμένους εξ’ αυτών να δίνουν έμφαση στη συλλογικότητα. Το κοινό σημείο όλων των δηλώσεων είναι η έμφαση στη συνειδητοποίηση της σπουδαιότητας του νερού και η δράση για την διασφάλισή του.
Δείτε εδώ το άρθρο του WTF και το σχετικό βίντεο: https://www.weforum.org/agenda/2023/02/water-security-national-security-issue/
Σολδάτου Μαρία Άννα | Χημικός Μηχανικός
Product Management Team