DIN SPEC 91489 Πρότυπο για κουβέρτες πυροπροστασίας οχημάτων

DIN SPEC 91489 Πρότυπο για κουβέρτες πυροπροστασίας οχημάτων
23.07.2024

DIN SPEC 91489 Πρότυπο για κουβέρτες πυροπροστασίας οχημάτων

Η αυξημένη χρήση ηλεκτρικών και υβριδικών αυτοκινήτων έχει δημιουργήσει νέες ανάγκες και προκλήσεις στον τομέα της ασφάλειας.

Ενώ τα ηλεκτρικά οχήματα θεωρούνται γενικά ασφαλή, σε περίπτωση ατυχήματος ή τεχνικού ελαττώματος μπορεί να εκδηλωθούν πυρκαγιές που έχουν συγκεκριμένες απαιτήσεις για την καταπολέμηση τους.  Έτσι η ανάγκη για αξιόπιστα προϊόντα πυροπροστασίας είναι μεγαλύτερη από ποτέ, με τις κουβέρτες πυροπροστασίας να θεωρούνται η πιο αποτελεσματική μέθοδος αντιμετώπισης μιας πυρκαγιάς σε ηλεκτρικό αυτοκίνητο.

 

Οι κουβέρτες πυροπροστασίας χρησιμοποιούνται για να περιορίσουν τις πυρκαγιές σε ηλεκτρικά και υβριδικά αυτοκίνητα. Οι κουβέρτες αυτές είναι κατασκευασμένες από ειδικά υλικά που αντέχουν σε εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες και μπορούν να περιορίσουν την εξάπλωση της φωτιάς.

  • Απομόνωση της Φωτιάς: Οι κουβέρτες τοποθετούνται πάνω από το φλεγόμενο όχημα, απομονώνοντας τη φωτιά και περιορίζοντας την παροχή οξυγόνου, το οποίο είναι απαραίτητο για τη συνέχιση της καύσης.
  • Προστασία Περιβάλλοντος Χώρου: Η χρήση κουβερτών πυροπροστασίας βοηθά στην προστασία του περιβάλλοντος χώρου και των γύρω οχημάτων από τη φωτιά.
  • Ευκολία Χρήσης: Είναι σχετικά εύκολες στη χρήση από ιδιώτες ή προσωπικό έκτακτης ανάγκης και μπορούν να χρησιμοποιηθούν γρήγορα σε περίπτωση ανάγκης.

 

Η ανάγκη για πρότυπα

«Περισσότερα πρότυπα και κανονισμοί; Δεν έχουμε ήδη αρκετά από αυτά;» Αυτό μπορεί να σκέφτονται μερικοί άνθρωποι. Η απάντηση όσον αφορά τις κουβέρτες πυροπροστασίας είναι ξεκάθαρη: Όχι! Για τον απλούστατο λόγο ότι δεν υπήρχε κανένα πρότυπο ή παρόμοιο για κουβέρτες πυροπροστασίας για χρήση σε ηλεκτρικά οχήματα.

Έτσι, επιτροπή 17 ατόμων με μέλη από την αυτοκινητοβιομηχανία, εκπροσώπους της πυροσβεστικής υπηρεσίας και της αντιμετώπισης καταστροφών, εμπειρογνώμονες πυροπροστασίας, εταιρείες οδικής βοήθειας και βιομηχανίας, συμπεριλαμβανομένου του Friedhelm Schwender, διευθύνοντος συμβούλου της VLITEX GmbH, κατέθεσε σχέδιο για τη καθιέρωση προτύπου προδιαγραφών (DIN spec) στο Γερμανικό Ινστιτούτο Τυποποίησης (DIN Deutsches Institut für Normung e. V.). Το σχέδιο DIN SPEC 91489 βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο στάδιο του δημοσίου διαλόγου πριν την τελική έγκριση.

 

Απαιτήσεις για κουβέρτες πυροπροστασίας για χρήση σε πυρκαγιές ηλεκτρικών αυτοκινήτων σύμφωνα με το DIN SPEC 91489

Θερμική αντίσταση

Στο πλαίσιο της δοκιμής θερμικής αντίστασης, η κουβέρτα πυροπροστασίας υποβάλλεται σε θερμικό φορτίο που προορίζεται να αντικατοπτρίζει τη συμπεριφορά πυρκαγιάς ενός ηλεκτρικού οχήματος.

Για να πληροί μια κουβέρτα πυροπροστασίας τις απαιτήσεις του DIN-SPEC 91489, πρέπει να μπορεί να αντέξει τόσο την άμεση όσο και τη μη άμεση έκθεση στις φλόγες, η τελευταία με τη χρήση πυροσβεστικών μέσων (νερό). Η κουβέρτα εκτίθεται σε θερμοκρασίες μεταξύ 700 °C και 1000 °C αρκετές φορές για διάστημα 23 λεπτών. Η δοκιμή θεωρείται επιτυχής εάν η κουβέρτα πυροπροστασίας δεν παρουσιάζει οπές ή αστοχία ραφής και δεν διαφεύγει φλόγα για περισσότερο από 5 δευτερόλεπτα.

 

Μηχανική αντοχή

Η μηχανική αντοχή περιλαμβάνει την αντίσταση στην κοπή cut resistance, την προστασία από την κοπή cut protection  και τη σταθερότητα των βρόχων συγκράτησης, του ίδιου του καλύμματος και των κρίκων stability of retaining loops, the cover itself and eyelets.

Το μεσαίο επίπεδο προστασίας από κοψίματα θεωρείται δεδομένο εάν το κάλυμμα μπορεί να αντέξει μια δύναμη > 5 N σύμφωνα με το DIN EN ISO 13997. Το υψηλό επίπεδο προστασίας από κοψίματα επιτυγχάνεται όταν επιτυγχάνεται τιμή δοκιμής > 15 Ν. Η σταθερότητα των βρόχων συγκράτησης, της κουβέρτας και τυχόν οπών ελέγχεται επίσης με μια καθορισμένη δοκιμή.

Αυτές οι απαιτήσεις έχουν ως στόχο να διασφαλίσουν ότι η κουβέρτα μπορεί να τοποθετηθεί στο όχημα χρησιμοποιώντας τους βρόχους συγκράτησης και ότι η κουβέρτα δεν θα υποστεί ζημιά από αιχμηρές ακμές στο αυτοκίνητο ή από πέτρες στο έδαφος.

 

Χημική αντοχή

Σε περίπτωση τροχαίου ατυχήματος, στον δρόμο συχνά διαχέεται λάδι, γράσο, βενζίνη ή νερό με πυροσβεστικά μέσα ή οξύ μπαταρίας. Εάν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί μια κουβέρτα πυροπροστασίας με εμπλεκόμενο ηλεκτρικό όχημα, η κουβέρτα αυτή πρέπει να είναι ανθεκτική σε αυτούς τους ρύπους.

 

Οδηγίες χρήστη

Εκτός από τις απαιτήσεις που αφορούν την κουβέρτα πυροπροστασίας, το DIN-SPEC 91489 ρυθμίζει επίσης τις απαραίτητες πληροφορίες που πρέπει να παρέχει ο κατασκευαστής στον χρήστη σε ένα δελτίο πληροφοριών κατασκευαστή.

Αυτό περιλαμβάνει πληροφορίες όπως το μοντέλο και την ονομασία του τύπου, τα χρησιμοποιούμενα υλικά και τις οδηγίες καθαρισμού της κουβέρτας.

Μία από τις σημαντικότερες συμβουλές είναι οι οδηγίες χρήσης με εικονογράμματα για την ασφαλή χρήση της κουβέρτας πυροπροστασίας.

Η κουβέρτα πυροπροστασίας VLITEX PREMIUM 6 x 8m έχει περάσει τις εσωτερικές προκαταρκτικές δοκιμές που ορίζει το DIN SPEC 91489.

 

Η σημασία των προτύπων

  • Ενιαία πρότυπα ασφαλείας:

DIN SPECS δημιουργούν ομοιόμορφα πρότυπα ασφαλείας, τα οποία πρέπει να τηρούν όλοι οι κατασκευαστές εάν επιθυμούν να λάβουν το πιστοποιητικό. Αυτό διασφαλίζει ότι οι κουβέρτες πυρασφάλειας πληρούν ορισμένες ελάχιστες απαιτήσεις προκειμένου να χρησιμοποιούνται αποτελεσματικά και με ασφάλεια σε πυρκαγιές που αφορούν ηλεκτρικά οχήματα.

  • Προστασία των ανθρώπων και του περιβάλλοντος:

Τα πρότυπα διασφαλίζουν ότι τα προϊόντα που φέρουν αυτό το πιστοποιητικό πληρούν ορισμένα κριτήρια ασφαλείας με γνώμονα την προστασία του ανθρώπου, του περιβάλλοντος και των γύρω οχημάτων από τη φωτιά.

  • Συνεργασία και οικοδόμηση συναίνεσης:

Συχνά τα πρότυπα αναπτύσσονται σε συνεργασία με διάφορους ενδιαφερόμενους φορείς, συμπεριλαμβανομένων των κατασκευαστών, των εμπειρογνωμόνων πυρασφάλειας, των ερευνητικών ιδρυμάτων και των κατασκευαστών ηλεκτρονικών αυτοκινήτων. Αυτό επιτρέπει τη διαμόρφωση ευρείας συναίνεσης και λαμβάνει υπόψη διάφορες προοπτικές προκειμένου να αναπτυχθούν αποτελεσματικά και πρακτικά πρότυπα.

  • Αποδοχή και σύγκριση:

Τα αναγνωρισμένα πρότυπα διευκολύνουν τη σύγκριση διαφορετικών κουβερτών πυροπροστασίας, καθώς παρέχουν μια κοινή βάση για τα πρότυπα ασφαλείας. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για ένα προϊόν που χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση μιας πυρκαγιάς.

 

Συμπέρασμα

Η ανάγκη για αξιόπιστα προϊόντα πυροπροστασίας είναι μεγαλύτερη από ποτέ, καθώς η χρήση ηλεκτρικών και υβριδικών αυτοκινήτων συνεχίζει να αυξάνεται. Η μεγάλη ζήτηση για κουβέρτες πυροπροστασίας έχει οδηγήσει στην κυκλοφορία προϊόντων με αμφίβολη ποιότητα. Είναι σημαντικό για τους καταναλωτές και τους επαγγελματίες να επιλέγουν προϊόντα από αξιόπιστους κατασκευαστές και να διασφαλίζουν ότι οι κουβέρτες πληρούν τα απαραίτητα πρότυπα ασφάλειας και ποιότητας.

Έτσι το DIN SPEC 91489 αποτελεί ένα κρίσιμο βήμα προς την αύξηση της ασφάλειας στον τομέα των ηλεκτρικών και υβριδικών οχημάτων, αντιμετωπίζοντας τις μοναδικές προκλήσεις που προκύπτουν από τη χρήση μπαταριών ιόντων λιθίου.